"Stapanirea somnului este accesibila tuturor" spune Pierre Fluchaire,pasonat cercetator al acestei probleme .Pentru aceasta este necesar ca:
-Sa stim ca noptile noastre nu se scurg intr-un somn continuu,ci sunt impartite in cicluri alternative de somn lent cu durata 10-15 minute cand si visam.
Din momentul in care inchidem ochii ne destindem psihic si fizic,iar undele emise de creier incetinesc ajungand la o frecventa de 0 pe secunda.Este faimosul ritm Alfa al trezirii pasive.
In fiecare zi la intervale regulate resimtim o mica pulsatie.Ochii ne inteapa,auzim mai greu, ne "detasam" si facem un efort pentru a ne reveni,acuzand foame sau oboseala.Este in realitate ciclul nostru normal,care arata creierului ca este momentul de a trece in undele Alfa.Profitati de o zi calma pentru a cronometra timpul care separa doua "pulsatii".El este diferentiat intre 1,30 si 2 ore.Acest interval este biologic personal si nu se va schimba in cursul vietii.
In timpul zilei sa practicam somnul "fulger" de cateva secunde in momentul in care simtim ca vin undele lente ale ritmului Alfa.Sa ne asezam in pozitie de destindere si sa inchidem ochii.Sa expiram foarte usor si sa ne imaginam ca alunecam voluptos intr-o blanda uitare de sine.Acest somn fulger dureaza intre 10 si 30 de secunde.Cand veti sti sa-l practicati de mai multe ori pe zi va veti simti neobositi si hiperlucizi.
-Sa invatam sa ne culcam cand ne este somn si sa ne sculam devreme.
Nu durata somnului este importanta ci calitatea sa.Trezirea brusca (zgomot,sonerie,telefon) echivaleaza cu o veritabila lovitura de ciomag in cap,spun japonezii,deoarece ne poate trezi in mijlocul ciclului normal de somn cand undele creierului sunt lente,obligandu-ne deci sa facem saltul de la 8 pulsatii pe secunda la peste 30.Rezervati-va intotdeauna 15 minute intre trezire si sculare din pat.
-Sa folosim somnul pentru a lucra.Fiecare avem exemplul unei probleme cu care ne-am confruntat seara si a carei solutie ne-a aparut aproape ca un miracol dimineata.
Creierul nostru a lucrat intens in timpul noptii ,fara a fi fost deranjat de stimulii exteriori.In acest fel Victor Hugo a inceput "Legenda secolelor",Wagner "Uvertura aurului de pe Rin" si Einstein-"Teoria relativitatii".
Daca va preocupa o problema inainte de a adormi,enuntati-o clar in gand ,fara a cauta sa-i gasiti solutia.Surpriza mare va fi la viitoarea trezire.
-Sa respectam regulile de igiena ale unui somn reconfortant (pat curat,camera aerisita ,corp curat,incheierea cu bilant pozitiv a rafuielilor zilnice deci "suflet curat"-cina sa nu fie copioasa si sa improspatam rezerva de oxigen a plamanului prin cel putin 5 minute de inspir si expir prelungit in fata ferestrei deschise.
Sursa: Sanatatea femeii-Vol II-Mioara Mincu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu