Fructele si legumele proaspete sunt o sursa de materii prime pentru prepararea mastilor cosmetice.Efectul lor,datorat in buna parte continutului in vitamine,fitohormoni si saruri minerale,consta in tonifierea ,rehidratarea si catifelarea tenului.Se folosesc fie ca atare,fie in combinatie cu diverse substante.
Piersicile,caisele si prunele se intrebuinteaza in cazul tenului seboireic cu comedoane;se foloseste fructul copt,rupt in doua :miezul se striveste si se aplica pe fata.Pentru tenurile lipsite de suplete se pot folosi caisele bine coapte.
Capsunile si fragii au proprietati astringente si tonifiante.Amestecate cu bolus alba sau zeamil,se folosesc sub forma de masca in cazul tenurilor grase si amestecate cu caimac sau frisca-pentru tenurile uscate.Persoanele alergice la aceste fructe vor evita sa le foloseasca.
Pepenele galben sau rosu se utilizeaza in cosmetica datorita proprietatilor sale hidratante.Se aplica in special pe tenul deshidratat ,fie in masti,fie masand obrazul cu o bucata de pepene;se lasa 10 minute,apoi se clateste fata.
Strugurii.Prin bogatia lor in vitamine si saruri minerale(calciu,fosfor,magneziu) au efecte hranitoare,calmante si hidratante asupra tenurilor uscate si iritate.Se intrebuinteaza sucul stors din cateva boabe de struguri albi-fie ca atare,fie aplicat in masti-dupa natura tenului.
Castravetii.Datorita continutului in vitamina C si substante emoliente,sucul de castraveti se foloseste ca atare sau in unele lotiuni sau creme.Pentru tenurile deshidratate se va face zilnic un usor masaj,pana cand epidermul va absorbi tot sucul din aceste lotiuni.Astfel tenul se va rehidrata,isi va redobandi prospetimea si catifelarea.Se poate de asemenea sterge obrazul cu tampoane de vata inmuiate in suc de castraveti.Se mai utilizeaza in masti,amestecat cu caimac de lapte si amidon ,pentru tenul normal si uscat sau cu caolin,pentru tenul gras.
Rosiile.Datorita proprietatile lor acide sunt indicate in cazul tenurilor grase,seboreice.In sucul de rosii se gasesc vitaminele A,C si E.Se pot folosi trecand pe fata o rondela de rosie bine coapta si proaspata.Sunt contraindicate aplicatiile cu suc de rosii pe tenurile deshidratate,sensibile,in special pe gat,deoarece hiperaciditatea produce iritatia pielii din aceasta regiune.
Morcovul se utilizeaza in cosmetica pentru continutul sau in vitamina A.Tenul obosit si lipsit de prospetime se recomanda a fi sters cu un tampon de vata imbibat in suc de morcovi.Poate intra,de asemenea,in compozitia mastilor cu drojdie de bere.
Lamaia.Sucul de lamaie,astringent si antiseptic se recomanda pentru tenurile grase cu porii dilatati si pielea patata.Persoanele cu tenul patat si cu pistrui pot folosi sucul de lamaie diluat sau amestecat cu apa oxigenata.Pe tenul uscat se aplica,cu efect hranitor,masti cosmetice compuse din galbenus de ou,o jumatate de lingurita suc de lamaie si o lingura de untdelemn.
Portocala are aceleasi proprietati ca si lamaia,insa este mai usor astringenta.O masca usor de preparat si cu efect benefic asupra tenului uscat sau normal este cea din sucul stors de la o portocala si amestecat cu 5g de lanolina.Se tine in baie Marie si se aplica calda pe fata,cu ajutorul unei pensule.
Sursa: Masti cosmetice-Ecaterina Nicolau
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu