vineri, 10 septembrie 2010

Cateva aluaturi "de baza" pentru prajituri


1.Coca nisipoasa

100 g zahar,200 g unt sau margarina,300 g faina,1 galbenus si 1 ou intreg,vanilie,coaja rasa de lamaie

Untul si zaharul se pun intr-un castron si se amesteca bine cu mana,se adauga treptat faina si ouale si se framanta repede,deoarece coca aceasta se inmoaie ,apoi se pune 30 min la rece.Daca la framantat se pare ca aluatul este prea moale,se mai pune putina faina.Daca coca este prea nisipoasa,se adauga 1-2 linguri lapte rece.Din aceasta coca se pot face tot felul de biscuiti,baghete,fursecuri.

2.Aluat pentru tarte(aluat dulce)

250 g faina,125 g unt sau margarina,100 g zahar,zahar vanilat,un praf de sare,coaja rasa de lamaie,2-3 linguri lapte sau apa,2 oua.

Se freaca untul cu faina cernuta,cu zaharul si cu celelalte ingrediente.Se face o coca nu prea moale,care se lasa sa stea la rece 30 min.Apoi se imbraca formele de tarta unse (mici sau mari),punand aluat si apasand cu degetele mari.Se inteapa fundul cu o scobitoare si se coc,apoi se umplu cu dulceata,crema de vanilie etc.

3.Aluat pentru tarte (aluat sarat)

500 g faina,1 lingurita sare,2 oua,250 g unt proaspat sau margarina,1 lingura smantan,6 linguri apa

Se procedeaza ca in reteta anterioara si se folosesc pentru gustari,putand fi umplute cu : ciulama de ciuperci(inainte de a fi coapte sau dupa ce s-au copt) cu icre,cu pasta de ansoa.Cand se unplu cu soteuri de legume,se folosesc ca garnitura la fripturi.Tartele mici si mari se pot umple si crude si apoi se coc.

4.Aluat de placinta cu bors

1 pahar de ulei,1 pahar si jumatate de bors,50 g drojdie de bere,un praf de sare,faina cat cuprinde

Se desface drojdia in bors,se toarna uleiul si se adauga treptat faina si sarea.Se amesteca cu o lingura pana se ingroasa si se desprinde de pe vas.Se toarna  masa de aluat peste faina si se framanta bine pana devine potrivit de moale.Se acopera si se lasa sa se odihneasca pana se prepara umplutura.

5.Aluat cu lapte sau iaurt

1 pachet de margarina(250 g), 1 pahar si jumatate de ulei,2 pahare lapte sau iaurt,50 g drojdie de bere,faina cat cuprinde

Se inmoaie margarina deasupra unui vas cu apa calda.Se dizolva drojdia in putin lapte.Se amesteca margarina cu uleiul,drojdia si restul de lapte,apoi se toarna treptat faina necesara si se procedeaza ca la aluatul cu bors.

6.Aluat de taitei

300 g faina,1 lingura ulei,3 oua intregi si un galbenus,1 lingura sare,putina apa

Se pune pe o planseta,se face in mojloc o adancitura,se pun sarea,ouale,uleiul si se adauga apa cat sa se obtina un aluat tare.Se framanta repede si se lasa sa se odihneasca o ora la rece.Se imparte in 3 parti in forma de minge si se intinde din fiecare o foaie subtire,care se lasa pe planseta sa se zvante putin.Se ruleaza si se taie cu cutitul benzi mai subtiri sau mai late,dupa dorinta.Se desfac si se lasa sa se usuce pe planseta sau atarnati de o sforicica.Dupa ce s-au uscat se pastreaza in cutii sau in pungi pana la folosire.

7.Foi de placinta

12 linguri sifon,12 linguri ulei,600 g faina alba,100 g zahar pudra,un praf de sare,2 linguri de untura,2 linguri de faina

Se amesteca uleiul cu sifonul,peste care se toarna faina cu sare si se framanta un aluat obisnuit de placinta.Toata compozitia se intinde intr-o foaie cu diametrul de 20 cm.Se freaca untura cu cele doua linguri de faina pana ce devine o pasta cu care se ung foile intinse.Se rasuceste foaia in rulou,apoi se taie in doua.Fiecare bucata se intinde cat tava in care se va coace placinta.Se pune umplutura iar deasupra foaia din cealalta jumatate de aluat.Zaharul se suprima atunci cand se pregateste o placinta cu carne.

Sursa: Sfaturi practice pentru gospodine-Draga Neagu

Niciun comentariu: