vineri, 10 septembrie 2010

Ingrijirea parului


Alaturi de ingrijirea fetei,ingrijirea parului are o deosebita importanta,deoarece contribuie la realizarea fizionomiei individuale.Ca si in cadrul tenului,se deosebesc mai multe tipuri de par:normal,gras,uscat.Masurile de ingrijire a parului trebuie sa tina seama de aceste tipuri de par.
In general,ingrijirea parului consta in mentinerea integritatii bulbului si a unei portiuni de tija,asigurarea unei hraniri corespunzatoare si a unei secretii normale a glandelor firului de par.
Practic,aceste principii se realizeaza printr-o serie de metode,cum ar fi:curatirea si spalarea parului,periatul si masajul pielii capului.
Parul normal est lucios,moale,matasos,acoperit cu un strat subtire de grasime.Se va spala o data la 10 zile,iar periatul si masajul se vor face cu blandete.
Parul gras este lucios,firele de par si pielea capului sunt lipicioase.Descuamarea pielii capului este deosebit de abundenta;scuamele rezultate se amesteca cu sebumul formand matreata.
Parul uscat este lipsit de luciu,datorita diminuarii stratului de grasimi,este subtire si se rupe usor.

Spalarea parului
In cazul parului normal,spalarea se face la 10 zile,folosind apa lipsita de saruri(apa dura,cu saruri minerale,nu face clabuc) si sapunurile neutre sau sampoanele cu actiune medie.Clatirea se face normal si se poate folosi apa in care s-a pus putin otet.
Parul gras va fi spalat o data pe saptamana.Se va evita spalarea la intervale mai scurte(se motiveaza adesea ca parul este prea gras) deoarece stimuleaza secretia glandelor sebacee,obtinandu-se un efect contrar celui dorit.Se vor alege sampoaele nu au o actiune degresanta prea puternica,deoarece degresarea accentuata si prea rapida a parului stimuleaza secretia sebacee si parul se ingrasa pe masura ce incercam sa-l degresam.Intre spalari se pot folosi,la intervale de cateva zile solutii degresante recomandate de medic.
Spalarea parului uscat se face la interval de 10-14 zile,preferandu-se sampoanele cu galbenus de ou sau chiar spalatul cu galbenus de ou.

Periatul parului
Are ca scop,in afara de cel estetic,indepartarea firelor de par cazute,a scuamelor si activarea circulatiei sanguine a pielii capului,cu efecte favorabile asupra hranirii firului de par.Totodata,prin intermediul periatului,sebumul se intinde uniform pe firul de par.Periatul sau pieptanatul incepe de la varful capului,iar ulterior se va pieptana dupa dorinta.
Parul uscat se perie cu miscari energice,atingandu-se pielea capului,iar parul gras cu miscari usoare,deoarece se pot excita glandele sebacee.Periile si pieptenele sunt obiecte de igiena personala si trebuie mentinute intr-o stare de curatenie corespunzatoare.

Masajul
Alaturi de periaj,masajul activeaza circulatia sanguina,activeaza si tonifica musculatura scalpului(pielea paroasa a capului),reglementeaza secretia se sebum.Se executa la intervale de cateva zile in functie de tipul de par.

Principalele aspecte neplacute ale parului sunt:caderea parulu,parul moale care se rupe usor,firul de par cu varful despicat,decolorarea partiala a firului de par,incaruntirea parului.

Caderea parului.In anumite limite,caderea parului este un proces fiziologic.Accentuarea acestui proces este datorata unor cauze ca:boli infectioase si parazitare,boli ale pielii(seboree,lupus,pelada),tulburari ale sistemului nervos si endocrin,tulburari de metabolism,intoxicatii cu metale grele si medicamentoase,tratamentul cu raze X,boli psihice,greseli de igiena personala,greseli de intretinere a parului(folosirea excesiva a bigudiurilor,periatul excesiv si in forta,vopsirea repetata si uscarea rapida dupa spalare)
Toate aceste cauze sunt mai mult sau mai putin intamplatoare,dar principala cauza de cadere a parului,mai ales in cazul barbatilor,o reprezinta sindromul seboreic,la care se adauga determinismul genetic al proprietatilor individuale ale parului.
Sindromul seboreic are la baza o crestere masiva a secretiei de sebum.Asocierea cu actiunea unor factori diversi realizeaza o serie de boli ca acneea,eczema seboreica,dermita seboreica.
Alopecia seboreica,respectiv caderea parului,datorita,in principal,cresterii secretiei de sebum,este foarte des intalnita la barbati,prezentand diverse stadii,respectiv de la simpla rarire a firelor de par in varful capului,pana la caderea totala a firelor de par pe toata suprafata superioara a capului.
Cauza care duce la cresterea secretiei de sebum cu instalarea alopeciei de diverse grade de varsta de 20-25 de ani este de natura genetica.O serie de factori se adauga celor genetici accelerand secretia se sebum: alimentatia bogata in grasimi si glucide,emotii,dereglaj hormonal,solutii iritante.
Tratamentul care urmareste mentinerea sebumului la nivel acceptabil se efectueaza cu solutii slab degresante,aplicate intr-un ritm stabilit de medic.Nici un tratament nu poate reface un bulb pilos distrus prin secretia de sebum crescuta,iar diversele"leacuri" pentru cresterea parului,acolo unde acestea nu exista nu au nici un efect.

Parul moale care se rupe usor este datorat mai multor cauze:alimentatia necorespunzatoare,folosirea abuziva a cosmeticelor neindicate pentru tipul de par,oboseala,stari febrile.
Tratamentul se refera la descoperirea si tratarea cauzei.

Firul de par cu varful despicat se datoreaza ,in afara unor tulburari metabolice,folosirii unui sampon cu actiunea antidegresanta prea puternica,uscarii rapide si periatului brutal.Ca remediu se foloseste vitaminoterapia,la care trebuie sa asociem taiatul parului cu 3-5 cm mai scurt.

Decolorarea partiala a firului de par se datoreaza lipsei de igiena,abuzului de sapun care contine mult calciu si mageziu,tulburarilor metabolice,factorilor fizici,factorilor profesionali si neprofesionali.Indepartarea cauzei si o igiena corespunzatoare duc la remisiunea acestui defect.

Decolorarea partiala nu trebuie confundata cu incaruntirea care,chiar daca survine precoce,are un determinism genetic,accentuat de factori ca:modul de viata si alimentatie,traume psihice,consumul de alcool.

Sursa:Cum sa avem o piele sanatoasa-Alecu Mihail

Niciun comentariu: