luni, 13 septembrie 2010

Fumatorul pasiv


Fumatorul pasiv (sau involuntar) este individul care inhaleaza fumul in mod fortuit,stand obligatoriu in compania celor care fumeaza ,cand se afla in spatii inchise si rau aerate:birouri,sali de asteptare,tren,restaurante,baruri,holuri etc.
Tigara folosita produce doua feluri de fum:unul numit "curent de fum lateral",care iese prin extremitatea incandescenta si altul, aspirat de catre fumator,numit "curent de fum central".
Fumul lateral contine mai multe produse de combustie,tabagica: de 5 ori mai mult oxid de carbon,de 3 ori mai mult gudron si nicotina,de 4 ori mai mult benzopiren,de 46 de ori mai mult amoniac etc.Nitrosaminele,substante puternic cancerigene,in experientele pe animale,se gasesc in concentratii mai marii in fumul lateral care se imprastie in atmosfera,deci in fumul central,aspirat de fumatori.
In atmosfera dintr-o incapare se gaseste mai ales fum lateral si mai putin fum central,emis de fumator dupa ce a aspirat o parte din el.S-a calculat ca in spatiile inchise,neaerisite,un nefumator ar putea inhala,intr-o ora,atat fum cat aspira un fumator arzand o tigara,deci in 8 ore de munca echivalentul de 8 tigari.
La adultii sanatosi,aceasta nu antreneaza in mod obisnuit,decat o iritatie a nasului si a ochilor,uneori si dureri de cap si greata.Aceste simptome sunt atribuite formaldehidei,acroleinei,acetaldehidelor si oxizilor de azot.Aceste efecte sunt incomode desi nu altereaza durabil sanatatea,prind reducerea performantelor profesionale.
Sunt insa cazuri in spatii mici inchise,neaerisite,in care se fumeaza,cand oxidul de carbon poate depasi uneori nivelul admis pentru industrii si poate deveni periculos,riscand sa altereze aptidunile conducatorilor de automobil sau avion de a percepe stimuli si sa reactioneze in consecinta,pentru evitarea unor accidente care pun in pericol viata unor mare numar de oameni.
La adultii suferinzi,la astmatici,la pacientii cu infarct de miocard,in antecedente,sau la cei care sufera de tulburari cardio-vasculare sau respiratorii,expunerea la o atmosfera poluata cu fum de tutun poate efecte nefavorabile:respiratie dificila,tulburari functionale cardiace,etc.
S-au gasit procente masurabile de nicotina in sangele si urina persoanelor involuntar expuse sa inhaleze fum de tutun.
Tabagismul pasiv este considerat ca un factor de rist eventual,in cancerul pulmonar,aparut la un nefumator si un factor de risc aditional cand nefumatorul este expus si la alte riscuri profesionale pentru alte cancere.
Lucratorii din fabricile de tutun care nu fumeaza,dar care stau ore intregi in atmosfera proprie acestei industrii ,sufera timp de cca. 6 saptamani de la angajare,cat dureaza periaoda de aclimatizare ,de fenomene de intoxicatie tabagica cronica:greturi,varsaturi,colici intestinale,ameteli.Dupa aceasta perioada,fenomenele se reduc,insa muncitorii raman cu o tenta particulara,cenusie, a fetei.Femeile insarcinate nefumatoare,care inhaleaza pasiv fumul de tigara,pot prezenta repercusiuni asupra viitoare fiinte:avorturile sunt frecvente,nastere prematura,copii slabi la nastere sub greutatea medie,laptele matern este in cantitate redusa etc.
Toate riscurile expuse dovedesc necesitatea de a reduce la minimum sau chiar de a suprima toate locurile unde nefumatorii sunt expusi la inhalarea pasiva e fum de tutun.

Sursa:Durerile celor doua placeri(alcoolul si tutunul)-Traian Caracas

Niciun comentariu: