joi, 9 septembrie 2010

Clasificarea tenurilor


Tenul normal (eudemic) reflecta starea de sanatate a organismului.
El se caracterizeaza prin pori foarte vizibili, pielea fiind supla, moale, catifelata. Secretia de apa si grasime este perfect normala. Tenul eudemic se intalneste foarte rar si se mentine numai prin ingrijire rationala.

Tenul gras are aspect lucios, unsuros, cu porii mari si dilatati, cu "puncte negre" (comeadoane) mai ales pe frunte, aripile nasului, barbiei. Aplicarea unei foite de tigara pe tenul gras, lasa pe aceasta pete de grasime. Netratata aceasta stare poate genera acnee, eczema seboreica.

Tenul uscat se caracterizeaza prin tenul subtire, fragil, putin elastic, cu turgescenta scazuta si cu tendinta neta la descuamare. Este o piele care se irita extrem de repede la actiunea factorilor externi si care are tendinta de a se rida inainte de vreme. Aceasta stare se datoreste, in primul rand, reducerii secretiei glandelor sebacee si a glandelor sudoripare, la care se adauga degerenescenta tesutului elastic si reducerea vascularizatiei locale.
Lipsa secretiei sebacee face ca la proba cu foita de tigara sa nu apara pe aceasta nici o urma de grasime iar lipsa secretiei sudoripare a pielii aspect flasc, deshidratat.
Tenul uscat prin lipsa secretiei sebacee se mai numeste si ten uscat alipic, iar tenul uscat prin lipsa secretiei glandelor sudoripare - ten deshidratat.

Tenul uscat alipic apare in cazul insuficientei primare a glandelor sebacee, dar mai ales a celei secundare. Se mai poate datora insuficientei ovariene, expunerii indelungate si brutale la soare, vant, ger, sau dupa o cura brutala de slabire.

Tenul uscat deshidratat este aspru la pipait, incretit, usor iritabil, lipsit de elasticitate; se descuameaza usor. Il observam la persoanele in varsta, la bolnavii cu insuficienta suprarenala sau tiroidiana, in hipovitaminoze, ca si dupa abuzul de sapun alcalin sau dupa aplicarea nerationala de creme, pudre, lotiuni.

Tenul mixt. In mod normal pielea figurii are zone mai grase si mai uscate. Contrastul dintre aceste zone este uneori mai vizibil, mai ales la persoanele cu pielea grasa.
La acestea zonele uscate ies si mai mult in relief. Ingrijirea rationala a tenului impune sa se tina seama de aceasta particularitate. Evident este nevoie de un tratament adecvat al zonelor respective, adica: obrajii, regiunea submaxilara si paratiroidiana - pentru pielea uscata; fruntea, nasul, barbia, santul nasolabial pentru pielea grasa.
Aplicatiile de creme, lotiuni, masti se fac dupa zonele respective.

Pielea imbatranita precoce si cu tendinta de ridare se asociaza cu scaderea tonicitatii, musculaturii subcutanate, cu atrofia tegumentului si edeme palpebrale. Necesita un tratament indelungat, rezultatele fiind modeste si greu de obtinut.

Pielea hiperhidratata se caracterizeaza prin stergerea si modificarea trasaturilor fetei, formarea unor pliuri groase si aparitia edemelor suborbitare. Apare in general la bolnavii cu insuficienta renala, cardiaca, hepatica sau tiroidiana. Totdeauna tratamentul local se asociaza cu tratamentul afectiunii care a determinat aparitia starii de piele hiperhidratata.

Tenul pletoric. Denumirea provine din limba greaca si inseamna surplus. Pielea este grasa, congestionata permanent sau se congestioneaza la cel mai mic efort, deseori acoperita de o pilozitate vizibila. Este un ten care nu se rideaza usor datorita substantelor depuse in exces in epiderm.
In ciuda aspectului, nu este un ten rezistent.

Tenul casectic. Denumirea deriva tot din limba greaca: "casexie" inseamna atrofie generala. In cazul acestui ten, toate functiile pielii sunt diminuate. Ca aspect pielea este subtire, uscata, deshidratata sau alipica, pergamentoasa ca urmare a topirii musculaturii.

Tenul cuperozic. Se caracterizeaza prin aparitia unor zone de roseata pe aripile nasului si pe pometii obrajilor ca urmare a dilatarii vaselor capilare ale pielii. Apare mai frecvent la persoane cu fata sensibila si uscata. Afectiunea tenului e provocata de tulburari digestive, nervoase, hormonale, circulatorii. Exista insa si cazuri extreme cum ar fi schimbarile bruste de temperatura, expunerea prelungita la soare sau frig.

O ingrijire nerationala, abuzul de sapun, de lotiuni degresante, de lotiuni alcoolice concentrate, de apa prea fierbinte sau prea rece, de glicerina, vaselina, masajul nestiintific, dauneaza sanatatii pielii. Fardul nu numai ca nu este daunator ci are un rol estetic si protector cu conditia sa fie indepartat prin demachiere. Se va evita folosirea vaselinei pure care deshidrateaza pielea si favorizeaza aparitia unei pigmentatii accentuate.

Sursa: Mastile cosmetice - Ecaterina Nicolau

Niciun comentariu: