joi, 9 septembrie 2010

Poate fi zambetul factor terapeutic?


Act comunicativ specific uman,zambetul ca si rasul reprezinta un act emotional expresiv care angajeaza muschii mimicii,luminand fata omului cu o clipa de fericire.Roger Guilaummin medic si savant laureat al premiului Nobel are meritul de a fi descoperit relatia directa dintre zambet ca relatie periferica a unor comenzi centralece intereseaza aria hipotalamica a cortexului cerebralsi prin intermediul hipofizei influenteaza benefic intreaga constelatie endocrina.Iata pentru ce oamenii zambitori se bucura de o mai mare longevitate,se imbolnavesc mai rar si daca au o suferinta aceasta se repara mult mai usor.H.Berjson spunea ca pentru a intelege zambetul sau rasul trebuie sa-l plasezi in mediul sau care este societatea si trebuie sa-i determini functia sa utila care este o functie sociala.Iar Hobbes interpreteaza rasul ca o expresie a unui sentiment de superioritate.
Mimica este unul din factorii care imprima atat femeilor in varsta cat si tinerelor semnele unei activitati psihice puternice ,lasand linii si uneori brazde adanci pe piele.
Veselia duce la ridicarea celor doua comisuri ale gurii,intr-un zambet inflorit,tristetea coboara colturile gurii imprimand ridul de jos.
Buzele care rar sau niciodata nu zambesc sunt vestejite,imbatranite inainte de vreme,acoperite cu severitatea pedagogica de educator fara elevi,buze triste,apte numai sa expedieze cuvinte si sa receptioneze hrana.
Inainte  de a se transforma in ras zambetul este ceva fragil.O privire rea,o vorba brutala-si el dispare brusc asemenea coarnelor melcului.Dar cand apare zambetul palpita ca aripile randunicii,venita sa ne arate ca in sufletul omului exista o Primavara cu florile poeziei si a omeniei,indiferent de anotimpurile varstelor.
Pentru ca zambetul este acea valenta libera care se straduieste sa provoace o reactie de contact,reactie de care noi suntem atat de avizi,reactie pe care zambetul o realizeaza fara intermediari,fara protocol,fara zgomot si cu delicatete.
Si in acest sens,zambetul este cel mai mare adversar al oricarei alinari,al oricarui egocentrism.
Dintre toate contagiunile sa admitem numai contagiunea zambetului! Desi neputincioasa de a se transforma intr-o "epidemie",ea aduce oamenilor optimism si caldura.
Zambetul nu este el oare privirea colorata a sufletului pe buze,o metafizica terestra fara de care realitatea ar pierde mult din contururile sale vizibile si invizibile transformandu-se intr-un intreg sirag de actiuni mecanice.
Zambetul nu este el trecatoarea prin care se lasa descoperit relieful sufletului cu inaltimile sale insorite si caldurile sale intunecate,cu campiile intinse unde orizontul naste Aurora transformand-o in zi,zi care ar putea sa se transforme si ea intr-o sarbatoare.
Zambetul-oare nu este el raza de laser care in cel mai nedureros mod inlatura metastazele dintre relatiile noastre?
Zambetul este deci-o necesitate si o raspundere a fetei-..pentru ca daca soarele raspunde de fata zilei,omul este raspunzator de fata sa
Din filozofia oarientului antic razbate pana la noi indemnul:
"Unii oameni sunt prea obositi pentru a va darui un zambet,daruiti-le voi unul pentru ca nimeni nu are mai mare nevoie de un zambet,decat acela care nu-l mai poate darui"

Sa oferim deci sotilor nostri,copiilor si bunicilor,tuturor celor alaturi de care traim desavarsirea noastra profesionala,acest medicament care ne costa atat de putin,dar prin care daruim fara sa ne dam seama un leac miraculos care perfectand climatul afectiv inlatura riscul dezinsertiei sociale atat de implicata de catre expertii O.M.S in determinismul starii de sanatate.

Sursa:Sanatatea Femeii-VOL II-Mioara Mincu

Niciun comentariu: