sâmbătă, 11 septembrie 2010

Sfaturi utile


Pentru a fixa un surub recalcitrant

Daca un surub si-a largit lacasul si nu se mai poate strange destul de fix(si daca nu mai poate fi inlocuit cu unul mai mare,datorita ingustimii suportului de lemn),scoateti-l si infasurati strans o sforicica de canepa in jurul filetului.In plus,inainte de a-l reinsuruba,muiati surubul cu sforicica in aracet,clei sau orice solutie de lacuit.

Glaspapir extrafin

Cand aveti nevoie sa slefuiti o suprafata pentru a o vopsi,va folositi de glaspapir,dar adesea el poate zgaria obiectul,lucru ce se va observa si dupa ce a fost vopsit.Daca totusi nu aveti decat glaspapir de calitate "fin" transformati-l dumneavoastra in "extra-fin",trecand doua foi una de alta.Operatia va elimina grauntele de sticla mai agresive de pe suportul de hartie.

Lemn natur

Pentru a reda culoarea initiala a lemnului natural al mobilierului ce a prins o "patina" neplacuta in unele locuri,frecati suprafata cu o flanela muiata usor in apa oxigenata.Peste 5 minute,clatiti cu apa simpla si lasati sa se usuce obiectul in aer liber.

Metal lacuit

Obiectele din metal lacuit(rame,ornamente,cutii de podoabe,etc.) se spala cu apa si sapun,in nici un caz cu detergent.Dupa clatire si uscare,petele rebele pot fi indepartate cu alcool sau benzina.

Musculite

Musculitele obraznice zboara nestingherit in jurul plantelor din apartament.Pentru a le indeparta,infingeti in jurul plantei cateva bete de chibrit cu varful cu fosfor in pamant.

Perdele

Inainte de a  le desprinde din clamele galeriei insemnati fiecare loc cu pixul direct pe tesatura.Semnul va rezista si la spalat si va va permite o rapida montare a lor,fara a mai face tot felul de calcule.

Fildes,os si corn

Pentru a inalbi fildesul sau osul ingalbenit de ani(manere de tacamuri,umbrele sau bastoane,bile de biliard,narginele sau spituri de tigare,margele si podoabe,plasele de briceag,zaruri etc) faceti o pasta din rumegus foarte fin si zeama de lamaie a una sau doua lamai,acoperiti obiectul cu acest preparat,lasati sa se usuce,periati sau lustruiti cu o piele de caprioara.Succes garantat!
Obiectele din corn(cuiere,manere etc) se curata cu apa aditionata cu amoniac (o lingura la litru) si dupa uscare stergem usor cu o carpa peste care am picurat 2-3 picaturi de untdelemn.

Metale pretioase

Bijuteriile mici si delicate din aur si argint is pierd cu timpul stralucirea,devenind terne.Faceti lantisoarelor,inelelor sau cerceilor dv. o baie de alcool de 90 grade,intr-un recipient de sticla sau portelan.Lasati-le o noapte si dimineata puneti-le sa se usuce intr-o cutiuta cu rumegus de lemn.

Tesaturi de bumbac

Pentru a reimprospata culoarea alba a tesaturilor din bumbac mai vechi ce tind sa devina bej,fierbem apa cu cateva rondele de lamaie si muiem rufa cateva minute in aceasta solutie minune.

Cutite cu rugina

Lama cutitelor de bucatarie rugineste destul de usor.Putem scapa de necaz frecand metalul energic cu o jumatate de ceapa.

Mucegai

Daca o mobila a prins mucegai si mirosul e persistent,nedisparand dupa intrebuintarea metodelor obisnuite,plasati in interiorul ei o farfurioara cu faina de mustar( se gaseste in farmacii) si tineti-o circa 2-3 zile.

Niciun comentariu: